söndag, april 25, 2010

Tocotrienoler och E-Vitaminer


E-vitamin är nog den mest centrala antioxidanten. Det minskar risken för blodproppar i hjärtat och slaganfall (och det är helt fel att det ger hjärnblödning), motverkar inflammation, håller huden ung och minskar risken för prostatacancer. Det är inte bara en enskild vitamin, utan en familj av tocoferoler och tocotrienoler. Där tocoferolerna motverkar oxidering av blodfettet, kan tocotrienolerna "städa upp" i de förkalkade pulsådrorna, t ex i halspulsådern. I en undersökning, vid vilken man i fyra år gav tocotrienol respektive placebo och följde patienternas halspulsåder med ultraljud-scanning, visade det sig att 94% av de patienter som fick tocotrienoler, fick det bättre eller blev stabiliserade, medan ingen ur kontrollergruppen fick det bättre och hälften fick det sämre. Tocotrienolerna verkar också kunna vara ett kraftigt vapen mot östrogenpositiva och östrogennegativa bröstcancerceller. Huden älskar också tocotrienoler. E-vitamin är också mycket viktigt för immunfunktionen. Denna försämras med åldern men E-vitamin kan förstärka den igen.
Hjärnan är speciellt utsatt för angrepp av fria radikaler på grund av stor blodgenomströmning och ett stort fettinnehåll. Hos Alzheimer-patienter finner man vanligtvis en större oxidation av fettet i hjärnan än hos normala och denna oxidering kan minskas med E-vitamin. I en studie, där man gav 341 patienter med tidig Alzheimer antingen det nya läkemedlet Selegilin, 2000 enheter E-vitamin dagligen, både seligilin och E-vitamin, eller placebo, visade att risken för utvecklande av Alzheimer var 53% mindre i den grupp som bara fick E-vitamin, 43% mindre i läkemedelsgruppen och 31% i gruppen som fick båda delar, jämfört med placebogruppen. E-vitamin endast verkade alltså bäst.
Informationen kommer från http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/1834

Och Kyäni Sunset är fullt av Tocotrienoler, dvs en av de absolut bästa E-Vitaminerna och tillråga på allt är det helt naturliga, dvs inte kemiskt framställda som de vanliga billiga ni hittar i hälsokost och mataffärerna.

Inga kommentarer: