tisdag, april 13, 2010

Dekaltrimmade bilen idag

Fick äntligen tummen ur och satte på mina dekaler på bilen.
Än så länge bara de som jag har stereoutrustning från.
Dels för att jag tycker det lyfter bilen, men även för att lättare kunna söka sponsorer.
bilens förändring kommer upp här efterhand för er som är intresserade.



Bloggförändringar

Så här efter lite mer än 2100 inlägg så är det dags att uppdatera bloggen lite granna.
Det som hänt än så länge är.
  • Eticketter, som ni ser till höger så finns där en ruta med massa ord i olika storlek, klickar man på dessa ord så får man bara upp de inlägg som jag satt de eticketterna på, jag kommer försöka märka alla mina inlägg med lite olika eticketter framöver.

  • Bilder, ska försöka ha någon bild med som har med inlägget att göra, för att liva upp bloggen lite så det inte blir ren och tråkig text längre.
Mer kommer efterhand, jag provar mig fram, säg gärna vad ni gillar eller inte tycker om.

Dagens rätt


Dagens måltid så enkel och så god.

2 Kyckling fileer
1 burk Uncle Bens Sweet and sour sås (den stora burken)
1/2 burk Creme Fraiche

Bryn kycklingen i lite smör,
häll på Sweet and Sour såsen
koka upp
rör ner Creme Fraichen låt detta stå och sjuda på låg värme medans riset kokar c:a 20 minuter

Serveras som sagt med ris
Mmm så gott och så enkelt tar c:a 25 minuter att laga

Creme Fraiche is the new black


Jag har upptäckt det goda med att blanda i Creme Fraiche i nästan allt jag lagar ;)
grymt gott till många rätter och de blir så mycket "krämigare" samt smaken blir mkt mildare för framförallt Michelle.

Barns hjärnor behöver fiskolja


Barns hjärnor behöver fiskolja

Essentiella fettsyror behövs i kroppens alla celler och särskilt viktiga är de för unga barn och foster för att hjärnan ska utvecklas normalt. Omega-3 och omega-6 är essentiella fettsyror, de kallas så för att kroppen inte själv kan skapa dem utan de måste tillföras med kosten. Dessa fettsyror finns naturligt i modersmjölken men mängden beror på moderns matvanor (läs mer om gravida kvinnors hälsa).

Enligt en rapport från 2000 så kan ett intag av DHA under de fyra första månaderna i livet ge en förbättrad mental utvecklingen vid 18 månaders ålder. Det som testades i studien var bland annat problemlösning och minne. De barn som fick DHA hade 4 poäng bättre resultat än de som fick bröstmjölksersättning utan DHA. De som fick DHA och AA (arakindonsyra) hade ytterligare 3 poäng bättre i testet än de som enbart fick DHA (Birch et al.). Vuxna personer har däremot inget behov av ett extra tillskott av linolsyra eftersom att de flesta av oss redan konsumerar alldeles för mycket omega-6-fettsyror.

Eskimo Kids och Eye q (se Kosttillskott) är två fiskoljor som har anpassats till barn genom att de, förutom fiskfettsyrorna EPA och DHA, dessutom innehåller en liten del omega-6 i form av linolsyra, AA eller GLA (gamma-linolensyra). Linolsyra är moderfettsyran bland omega-6-fetterna och utifrån den så kan kroppen själv skapa GLA och AA.

ADHD och dyslexi
ADHD är en förkortning för attention-deficit hyperactivity disorder som karakteriseras av problem med uppmärksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet. Det finns forskningsrön som visat att barn med ADHD har en lägre koncentration av vissa viktiga fettsyror i kroppens celler jämfört med andra barn. Symptomen vid brist på essentiella fettsyror kan vara törst, torr hud och frekvent urinering. Barnen med ADHD rapporterades i större utsträckning vara drabbade av dessa symptom (Stevens et al.). Ett tillskott av essentiella fettsyror kan enligt Oxford-Durhamstudien förbättra beteendet hos barn med ADHD och läsförmågan hos barn med dyslexi.

Oxford-Durhamstudien
I Oxford-Durhamstudien har ett tillskott av fiskolja givit mycket lovande resultat på barn med dyslexi, dyspraxi och ADHD. Det började med att de lokala skolmyndigheterna i Durham, i nordöstra England, var oroliga över att så många av deras elever hade koncentrationsproblem. Skolmyndigheterna som hade tagit till sig den senaste forskningen om de essentiella fettsyrorna, startade därför ett program för att se om dessa fettsyror kunde hjälpa deras elever.

I den största och mest välkända studien som också har publicerats i tidskriften Pediatrics (Richardson et al.) deltog barn i åldern 5-12 år. Under sex månader utfördes över 12.000 mätningar på 117 barn från 12 skolor. Alla som deltog hade inlärningssvårigheter eller beteendestörningar. Under de tre första månaderna fick hälften av barnen aktiva kapslar som innehöll en hög andel EPA, men även DHA samt en liten mängd GLA. Barnen i kontrollgruppen fick kapslar med placebo, men under de tre sista månaderna fick också de aktiva kapslar.

Det som mättes var bland annat motorik, läsning, stavning, minne, teckning och handskrivning. När studien startades låg barnen ett år efter sina jämnåriga i läsning och stavning. Resultaten redan efter tre månader var mycket goda. De som fått tillskott av essentiella fettsyror förbättrade kraftigt sin läsning jämfört med kontrollgruppen. Förbättringen motsvarande i genomsnitt 9,5 månader i läsning och 6,5 månader i stavning. När kontrollgruppen också fick aktiva kapslar under de tre sista månaderna, så ledde det även bland dem till kraftigt förbättrade resultat i läsning och stavning, motsvarande 13,5 månader respektive 6 månader.

Barnen som fått aktiva kaplar uppvisade också klara förbättringar i sitt beteende efter tre månader jämfört med de som fått placebo. I den grupp som fick kosttillskottet bedömdes 32 procent ha ADHD vid starten. Efter tre månader hade den siffran sjunkit till 18 procent. Bland de som fick placebo och hade ADHD var förbättringen knappt märkbar.

Läs mer om Durhamstudien på www.durhamtrial.org.

Pollenplågan


Då var det dags nu börjar pollenplågan,
men då många av mina bekanta som också är pollenallergiker lever på nässpej, piller mm mm nu som alla andra år, så känner jag inte av det lika mycket längre.
Jag har ännu inte behövt ta några 24h piller för att lindra besvären, eller haft ögon som jag kliat isönder så som jag behövt tidigare år.
Vad detta beror på kan jag inte svara på, kan vara att jag inte bor i ett hus med katter längre, dock borde de inte påverka pollen allergin, eller så kan det bero på Kyänis produkter, Det sägs att bl.a. bipollen som vår sunrise innehåller ska hjälpa mot pollen allergi, eller så är det så att då jag nu har ett ökat försvar av antikroppen av olika slag tack vare mitt ökade intag av antioxidanter.
Jag vill tro att det beror på Kyänis produkter i varje fall!