söndag, juni 06, 2010

är våra barn överbeskyddade av samhället?

Idag i bilen så satt jag och Sandra och pratade om lekplatser och lekparker när vi var små, och jämförde dom med dagens, och vi var ganska överens om att så som det var när vi var små, så är det inte idag, allt det vi tyckte var roligast finns inte eller liknande alternativ.
För idag ska alla lekparker vara "barnsäkra" dom ska inte kunna trilla ner, de ska inte kunna skada sig, de ska inte kunna slå sig.
Detta gör att allt klättrande, repbanor mm inte är där längre, Sanden ska vara EU godkänd, så att den inte ska kunna blåsa iväg..... men det gör också att man kan inte göra lerkakor eller blanda den med vatten och forma grejor, för det är den värdelös till.
Det enda den duger till som Sandra sa är att slipa fötterna i den!
Men jag märker detta överlag i samhället, att allting ska vara så SÄKERT!!! men det tar också bort det här att man får lära sig av sina misstag, eller av att skrapa sig.
och istället så formas man till att, nja det är inte så kul där ute, kan jag inte få gå in och titta på tv eller spela tvspel istället. BORING, jag älskar tv spel, och tycker det är bättre än film eller dator, både själv och för barn, men jag tycker också att kan barn så ska de vara ute och lära sig av livet, lära sig av sina misstag, Min mamma sa alltid att sommaren har inte börjat förän jag hade skrapa mitt första knä.
Jag håller med, för hur kul hade inte vi tillsammans ute, vi klättrade i träd, hängde upp rep, grävde fällor, upptäckte saker.
men vi fick också göra allting själv, det fanns inte färdigt till oss redan, ville vi ha en gunga så fick vi ta en planka, borra ett hål, binda upp ett rep i trädet som vi fick klättra upp i först, men det blev ett helt litet projekt i sig, som nästan var roligare än själva gungandet.

Haha nu låter jag som en sådan där, det var bättre förr gamling, men det är inte det jag menar, dock tycker jag att ska man bli mer än en robbot till samhället så måste man lära sig av livet.