fredag, oktober 31, 2008

Tänk på detta nu när vintern är på väg

Detta är ren och skär logik!
tänk på detta nu när det börjar bli kallt, likaså att nu kan det frysa på natten utan att det syns eftersom snön inte kommit ännu!
En annan sak gå ut lite tidigare och låt motorn stå igång ett par minuter innan du kör ut, för att spara motorn, spara bensin och få lite värme i bilen!

1. Vinterdäcken
Om du inte redan gjort det så gör det nu - montera vinterdäcken. Till och med ett dåligt vinterdäck är bättre än ett sommardäck så även om mönsterdjupet är dåligt och dubben bortslitna så montera dem tills vidare. Om du behöver åker du till däckverkstaden och investerar i en ny uppsättning. Du ska ha minst fem millimeters mönsterdjup för att klara vintern.

2. Planera din körning
Låt det ta lite längre tid på vintern. Greppet är inte detsamma som på sommaren så dina vanliga snittider gäller inte längre. Och ska du ut i natt eller i morgon bitti så ta det extra försiktigt. Tänk på att även om du själv har bra grepp så kanske dina kompisar ute på vägen halkar runt på sina sommardäck.

3. Tänk på bromssträckan
Ta lite extra avstånd till bilarna framför. Bromssträckan är extra lång på vintern och det kan dessutom vara blankis i korsningar och vid stoppljus.

4. Undvik omkörningar
Med dålig sikt, slask, snömodd och ishala vägar är det ofta en chansning att göra en omkörning. Försök att ta det lugnt och kör hellre lite långsammare än att stressa fram en riskabel manöver.

5. Skrapa bort isen
Ta tid på dig att göra iordning bilen. Imma på insidan och is på utsidan skymmer förstås sikten. Bilförare som hukar över ratten för att kika igenom en smal springa nere vid kanten av vindrutan är dåliga bilförare.

6. Fräscha torkare
Ta gärna för vana att byta torkarblad före vintern. Det behövs nya gummin för att få bort snö och is från rutan.

7. Tänk på ljusen
Tänk på att skrapa bort snö och is även från lamporna. Kom ihåg att lossa torkarbladen vid lampan - om du har såna.

8. Klä dig rätt
Ha gärna med en tjock jacka, handskar och mössa i bilen. Blir det trafikkaos så kan du bli sittande i bilen eller stående på vägen i flera timmar.

9. Varna andra
Om det händer en olycka är det viktigt att snabbt och säkert varna andra. Serieolyckor är vanliga på vintern och det beror på att andra har svårt att upptäcka när vägen är blockerat - och många har svårt att stanna snabbt. Men spring inte runt på vägen och vifta utan agera lugnt och placera ut varningstriangeln tillräckligt långt före olyckan.

10. Stanna hemma
Om det är kaos på vägen och du inte absolut måste ut så vänta hemma. Is- och snöröjningen fungerar bara den får lite tid på sig. Och om det går så kan det vara säkrare att åka kollektivt.

Inga kommentarer: